Zelf de salarisadministratie voeren, of uitbesteden?

De salarisadministratie op een professionele manier bijhouden is voor iedere organisatie belangrijk. Het is alleen niet altijd even makkelijk om de loonadministratie op een zorgvuldige manier bij te houden. De regels rondom salaris, premies en andere afdrachten veranderen continu. Bij het bijhouden van de salarisadministratie is het daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van deze veranderingen. Voor veel organisaties vormt het bijhouden van deze wijzigingen in de wet- en regelgeving een grote druk op de organisatie. Het alternatief is om de salarisadministratie uit te besteden, maar daar kleven ook niet alleen maar voordelen aan. Het uitbesteden van de salarisadministratie kost namelijk ook geld. Het is daarom belangrijk om de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen!

Zelf de salarisadministratie voeren, waar let je op?

Als je zelf de salarisadministratie wilt voeren dan is het onder andere belangrijk om te letten op de continuïteit van de salarisadministratie. Wat gebeurt er als diegene die verantwoordelijk is voor het voeren van de salarisadministratie ziek wordt, of dit om een andere reden niet meer kan doen? Daarnaast is het goed om stil te staan bij de mate waarin uw organisatie in staat is op de hoogte te zijn van de meest recente wet- en regelgeving. Ook is het goed om te kijken hoeveel tijd dit kost en welke kosten daarmee verbonden zijn.

De salarisadministratie laten doen

Er zijn ook organisaties die de keuze maken om de salarisadministratie te laten doen door een bedrijf dat daar in gespecialiseerd is. Op deze manier hoeven zij zelf nog maar minimale inspanningen te leveren om een perfecte loonadministratie te hebben. Op deze manier is de salarisadministratie altijd op orde en worden er ook kosten bespaard. Voor het voeren van een gedegen salarisadministratie is het immers nodig dat men op de hoogte is van actuele wet- en regelgeving, en heeft men vaak (dure) softwarepakketten nodig. Door het uitbesteden van de loonadministratie hoeven deze kosten niet meer gemaakt te worden!